Hier vind je enkele van onze inspiratiebronnen en referenties

Dr. David Johnson is een moleculair bioloog en was wetenschapper aan de University of New Mexico. Hij heeft hier via enkele veldexperimenten zijn BEAM (Biologically Enhanced Agricultural Management) aanpak ontwikkeld die microbiologische activiteit terugbrengt in de bodem middels hoogkwalitatieve compost. De resultaten laten een sterke toename in plantengroei, koolstof- en wateropslag zien.  

Het concept Plant Health Pyramid geformuleerd door John Kempf en AEA consulting geeft een goed overzicht van de verschillende essentiële fysiologische processen in planten en hoe deze geoptimaliseerd kunnen worden. Het youtube-kanaal van AEA is een schat aan zeer specifieke en toegepaste kennis.  

 

Christine Jones is een gerenommeerde bodemecologe. In diverse projecten werkt ze met landeigenaren om regeneratieve methoden te implementeren die de biodiversiteit en microbiële activiteit vergroten, waardoor veerkracht en productiviteit verbetert. Zij focust veel op de samenwerking van het bodemvoedselweb, de kracht van microbiële biodiversiteit en bijkomende positieve gevolgen voor de bodem. 

 

Elaine Ingham is een Amerikaanse microbioloog en bodembiologie-onderzoeker en oprichter van Soil Foodweb Inc. Ze staat bekend als een leider in bodemmicrobiologie en onderzoek naar het bodemvoedselweb. Met haar jarenlange ervaring heeft ze een heel scala aan mooie case studies verzameld. Voor meer informatie over haar Soil Food Web School, klik hier

De documentaire Kiss the Ground uit 2020 geeft een heel mooi overzicht van waar regeneratieve landbouw precies omdraait. Er komen allerlei veelbelovende voorbeelden voorbij uit het veld, de wetenschap en beleid. Zie hier waar de documentaire te zien is. 

 

The Biggest Little Farm geeft een prachtige inkijk in wat het betekent om de omschakeling te maken naar regeneratieve landbouw, zowel in het doen als het denken. De documentaire volgt twee dromers en hun hond die een boerderij omtoveren tot een waar paradijs. Zie hier waar de documentaire te zien is.