Project Regeneratieve Landbouw Achterhoek 2025

Omschrijving

De stichting is sinds 2021 actief in de regio Doetinchem. Er is geëxperimenteerd met composteren, enkele veldproeven, daarnaast is er gewerkt aan een netwerk. Na twee jaar voorbereidende activiteiten is er sinds 2023 financiële ondersteuning vanuit de subsidie ‘Samenwerken aan groen-economisch herstel’. 

Op verschillende proefvelden proberen we het de symbiose tussen plant en bodem te verbeteren en monitoren we diverse plant en bodem parameters (eg.  plantgezondheid en verdichting). Belangrijk aspect binnen dit onderzoek is het in kaart brengen van een mogelijk verdienmodel. Zo proberen we toe te werken naar een werkende, schaalbare en economisch haalbare methode die de landbouwcrises het hoofd kunnen bieden. 

In dit project werken we met een methode waarin we het werk van dr. David Johnson combineren met het werk van John Kempf van AEA consulting. Zo proberen we de symbiose tussen plant en bodem te verbeteren door zowel de bodembiologie als ook de plantenfysiologie te optimaliseren. 

Dr. David Johnson heeft laten zien dat het terugbrengen van microbiologische diversiteit in de bodem kan leiden tot een toename in productiviteit, veerkracht en opslag van zowel water als koolstof. Voor meer informatie zie hier.

John Kempf van AEA consulting stelt de plantenfysiologie centraal in het toewerken naar duurzame en veerkrachtige teeltmethoden. Binnen het werk van AEA consulting wordt er voornamelijk gewerkt met bladbemestingen waardoor fysiologische processen worden geoptimaliseerd. Voor meer informatie zie hier.

Biologische Analyse


Deelnemende bedrijven

Slaege

Graanteler Jan Steverink heeft zijn akkers liggen in de ‘Silvoldse Slaege’, in het Silvoldse buurtschap ‘de Kroezenhoek’. Dit gebied is in het verleden vaak overstroomd, waardoor een laag vruchtbaar slib werd afgezet. Dit resulteerde in vruchtbaar akkerland; lichte rivierklei gecombineerd met bonkig oer maken dat er hier ruimte is voor het letterlijk en figuurlijk telen van oergraan.

In 2005 is Jan gestart met het telen van enkele oude graansoorten, zoals spelt en diverse soorten baktarwe. Inmiddels vele ervaringen rijker, is het duidelijk welke rassen en aangepaste teeltmethoden goed werken om kwalitatief hoogstaand graan te telen, geschikt voor het bakken van brood, het maken van banket en het brouwen van speciaalbieren. Interesse voor Jan’s graan komt tegenwoordig uit het gehele land. Jan teelt tevens een groot aantal typen bonen, oa: Sojabonen, Friese bruine bonen, Citroenbonen en Woudbonen.

Voor meer informatie over het bedrijf van Jan klik hier

Smits Groentekwekerij

Smits Groentekwekerij is een professioneel vollegrond kwekerij gevestigd in het Gelderse De Heurne (gemeente Aalten) en beschikt over verschillende percelen. Smits Groentekwekerij is gespecialiseerd in het kweken en bewerken van verschillende groenten. Daarbij staat hoog in het vaandel dat de groenten vers en van hoge kwaliteit worden geleverd. De houdende slogan is dan ook: “Vers van het land, direct naar de klant”. Er is een sterke focus op persoonlijk contact met klanten en de mogelijkheid tot maatwerk; de klant is immers koning.

Voor meer informatie over het bedrijf van Gert klik hier


Projectfinanciering

Dit project wordt sinds 2023 gefinancierd vanuit het Europees Landbouwfonds. Specifiek gaat het om de subsidie ‘Samenwerken aan Groen-Economisch Herstel’. 

Deze financiering heeft een looptijd tot einde 2024. 

 

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland