Workshop compost

Leer hoe je compost maakt vol met bodemleven en zonder onkruid!

Geschreven door

admin

op

juli 21, 2023
Samenvatting

De workshop is voor mensen die voor eigen gebruik een composthoop willen maken van ongeveer 1 m3. Na een introductie en uitleg over bodemleven, geven we een demonstratie hoe een composthoop wordt gemaakt, op basis van de methode van Elaine Ingham, en ga je ook zelf aan de slag. Ook laten we je zien welke materialen je nodig hebt, wat alles kost en als je wilt kun je zelfs meteen houtsnippers meenemen.
De workshop is voor iedereen die wil leren hoe je bodemleven stimuleert en die blij wordt van de film ‘Onder het maaiveld’.
Programma

In de demo laten we je zien hoe je uit houtsnippers, groenafval en mest het optimale mengsel samenstelt. Nadat de composthoop klaar is, gaat in de dagen erna de temperatuur naar ongeveer 65 graden Celsius wat ervoor zorgt dat het composteerproces sneller gaat en dat ziektekiemen en onkruidzaden dood gaan. Dan keer je de hoop en gaat de temperatuur weer naar de 65 graden. Dat doe je nog een derde keer en dan laat je de hoop afkoelen. Na 4-6 maanden heb je de beste compost die je ooit hebt gezien en die krioelt van de bacteriën, schimmels, eencelligen, wormen, pissebedden en noem maar op.
Mest haal je bij de manege in jouw buurt en groenafval komt uit je eigen tuin. Verder heb je niet meer nodig dan water, 3 m kippengaas van 1 m hoog, een groot stuk (landbouw)plastic en een thermometer. Van dit alles laten we zien welke keuze je hebt en waar je dit kunt kopen. We houden de workshop zo praktisch mogelijk en geven je ook een ‘Stappenplan thermische compost’, zodat je goed voorbereid op de workshop komt en daarna alles thuis nog eens goed kunt doorlezen. Ook geven we een uitleg over het bodemleven met foto’s en filmpjes in samenwerking met Jonathan en Ties.
Locatie: Boerderij Buitenverwachting

De regeneratieve boerderij van Marrit en Bas, als drager van biodiversiteit en natuurinclusieve landbouw de Hoogmadese Vlietpolder.

https://www.instagram.com/boerderijbuitenverwachting/
Adres: Vlietkade 2 – Hoogmade

Data:
– vrijdag 1 september om 15:00 en/of
– zaterdag 2 september om 10:00 Duur: 2 uur

Deelname is gratis. We stellen het op prijs als je in de boerderijwinkel kaas, eieren, (geiten) melk en andere lekkere dingen koopt. En dat aan je vrienden vertelt hoe lekker het is om direct bij de boer te kopen!

Inschrijven:
Email naar: jangrootpbc@gmail.com

Geef aan:
– met hoeveel personen je komt
– je voorkeur voor vrijdag of zaterdag