Compost update

Onze derde batch compost volgens de methodiek van Dr. Elaine Ingham

Geschreven door

Jonathan Loogman

op

juli 13, 2021
Deze week hebben we in samenwerking met G.W. Bulten BV nieuwe composthopen opgebouwd. Na als een gek achter een maaimachine van de gemeente te zijn aangerend, kregen we rond de 70 kuub vers maaisel geleverd. In combinatie met 70 kuub hout van staatsbosbeheer en wat andere startmaterialen konden drie nieuwe rillen van elk 45 meter aanleggen!
Het maken van CMC compost (controlled microbiological composting) wordt nog niet grootschalig toegepast in Nederland, dit terwijl deze methode essentieel is om het bodemleven in rap tempo terug te brengen in onze landbouwbodems. Bij deze methode wordt de compost voortdurend gemonitord op temperatuur, CO2 en vochtigheid. Belangrijk is dat de compost tijdens het composteerproces binnen specifieke waardes blijft wat voorgenoemde parameters betreft, zodat het bodemleven optimaal kan groeien. Na het warme gedeelte van composteren (het thermofiele proces), verleggen de micro-organismen hun focus van afbraak naar opbouw (de mesofiele fase). Tijdens deze laatste fase groeien vooral de organismen die ook in de bodem leven en bouwen structuur op in de composthoop.
Wij zijn benieuwd hoe deze drie rillen uit de test gaan komen! Over een paar weken monitoren we ze op bodembiologie, structuur en chemie. Tot nu toe is het lastig geweest om houtsnippers te vinden die klein genoeg zijn voor de compost. Wanneer deze niet helemaal verteren en op het land worden uitgereden zorgen ze voor nutriëntenbinding, terwijl de plant deze nutriënten juist hard nodig heeft. Alle tips rondom kleine, oude houtsnippers in de buurt van Doetinchem zijn dan ook zeer zeker welkom :)